2020

Gekleurde klei

Afgelopen periode ben ik druk bezig geweest met het maken van gekleurde klei, keramische potloodstiften, krijtjes en waterverf.
En ik heb doosjes gemaakt om alles netjes in op te kunnen bergen.

De keramische potloden moeten nog gebakken worden en dan is alles klaar voor gebruik.

Keramische potloodstiften, krijtjes en waterverf

Eerder had ik al een serie gemaakt, maar helaas van een klei waar chamotte in zit en dat werkt niet goed.
De chamotte krast, waardoor de kleur niet mooi egaal op het werkstuk komt.

 

Interessante boeken

Klei, kleurpigment & meer…   van Netty Janssens

Dit boek gaat over keramiek, met als rode draad het keramisch kleurpigment.
Het vormt de ideale basis voor het werken met kleur in de keramiek. Auteur is keramist Netty Janssens die zich al vijfentwintig jaar bezighoudt met kleuronderzoek.
Een zoektocht die inmiddels een heel eigen en herkenbaar werk én kleurenpalet heeft opgeleverd.
Naast haar omvangrijke keramisch oeuvre, is zij bekend vanwege haar symposia, workshops en publicaties waarin zij op heldere en enthousiasmerende wijze technische onderwerpen bespreekt.
De door haar in vijfentwintig jaar opgebouwde kennis en ervaring op het gebied van keramiek en kleur zijn gebundeld in dit boek.
De door haarzelf ontwikkelde technieken en materialen (keramische krijtjes, potloden, verf en waterverfdoos, ingekleurde klei en slibs) worden duidelijk uitgelegd in het boek en zijn van veel voorbeeld- en stap-voor-stap foto′s voorzien.
De technieken en materialen zijn geschikt voor alle temperaturen en kleisoorten (van aardewerk tot porselein) en voor alle stadia van het werk (van de natte klei tot en met het glazuren).

Klei, druktechnieken & meer…   van Netty Janssens

Klei, druktechnieken & meer gaat over keramiek, met als rode draad druktechnieken.
Het vormt de ideale basis voor het werken met hoogdruk, vlakdruk, reliëfdruk en transfers, en dat alles geschikt gemaakt voor de keramiek. Auteur is keramist Netty Janssens die zich al dertig jaar bezighoudt met onderzoek naar nieuwe keramische technieken en materialen, onder meer met keramisch kleuronderzoek.
Ze schuwt daarbij niet technieken uit andere disciplines te combineren met keramiek, zoals grafische druktechnieken, wat heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe – in dit boek vermelde – keramische inkten, verven en pasta′s.

Professionele keramiek technieken   van Duncan Hooson en Anthony Quinn

Dit allesomvattende, ambitieuze handboek voor keramisten bevat een schat aan informatie. Het is een onmisbaar naslagwerk voor zowel de beginnende keramist als de professional. Behalve technische kennis is er ook veel praktische informatie. Aan bod komen alle vormgevingstechnieken, van handvormen, tot draaien met de draaischijf, het gieten met klei en het gebruik van CAD. Uitvoerig wordt stilgestaan bij het gebruik van engobe, zeefdrukken of polijsttechnieken. Naast vele toepassingsmogelijkheden van glazuur worden ook de samenstellingen, glazuurrecepten en methodes behandeld. Alles wordt tot in detail besproken en toegelicht aan de hand van foto’s.